Geplaatst in Leiden, Stadswandeling

Leiden

Grachten en bruggen zijn er veelvuldig in de Leidsche binnenstad!

Het is vrijdag 27 september 2019 als ik besluit naar Leiden te gaan, Mijn kinderen hebben een aantal jaren van hun schoolleven doorgebracht in Leiden. Door het geocachen zag ik nog wel eens wat van Leiden. Toch besloot ik nu terug te gaan naar Leiden. In min eentje door de stad de plaatsen bezoeken die ik wil bezoeken, maar dit keer voor een blog artikel. Vandaag deel 1 in deze serie.

Gevelsteen?

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Vandaag is het wat wisselvallig weer, maar er is kans op zonnestralen. Dus ga ik met de fiets naar het station in Bodegraven. In Bodegraven pak ik de trein naar Leiden. Ik heb de trein van kwart voor 12. Ongeveer 22 minuten later ben ik Leiden. Normaal gesproken neem ik zelf mijn eten en drinken mee als ik rond etenstijd ergens heen ga, maar helaas. In de haast om er op uit te gaan ben ik mijn brood vergeten! Tegenover het station zit een Burger King, dus ik besluit een Big King XXL te nemen. Onderweg naar de Burcht eet ik de burger. Lekker om zo’n burger naar binnen te schuiven!

Via de Haarlemmerstraat loop ik naar de Burcht. Onderweg zie ik twee mooie gevelstenen. Het is druk in de stad. In de Haarlemmerstraat zit de Hartebrugkerk. Ik kan het niet laten om even binnen te lopen. Wat een rust midden in de stad! Voor de kerk hier stond stond hier bierbrouwerij ‘het witte hert’ tot 1760. In 1835 is de kerk gebouwd als een zogenaamde waterstaatkerk van de Leidse architect Theo Molkenboer. Oorspronkelijk was het een kerk van de Franciscaanse minderbroeders. Het hoofdaltaar is geplaatst na een uitbreiding in 1897. De beelden aan weerszijden tegen de zuilen zijn van hout gemaakt en wit geschilderd. (Bron: informatie op een blauw A5je van de kerk zelf.

Dan loop ik door naar de Burcht. Leuk al die straatjes , steegjes en grachten. Dan loop ik op de burcht af. Wat leuk om er weer eens te zijn. Voor de earthcache de ik wil rapen heb ik bepaalde informatie nodig en die heb ik al snel gevonden! Nee, ik ga hier niet het antwoord geven! Beneden aan de burcht hangt een ANWB bord met informatie. Ik maak er een foto van. Het is hier rustig. Op mijn gemak loop ik naar boven. Best een gek idee dat deze motteheuvel ouder is dan de stad Leiden zelf. Een motteheuvel is een heuvel die is gebouwd waar mensen heen konden vluchten als dat nodig was. De burcht is waarschijnlijk in de twaalfde eeuw gebouwd. In de cirkel van de burcht staat een waterput. Kunst en een paar bomen staan ook in de cirkel. Via een trap kan naar boven worden gelopen en een rondje over de muur worden gelopen. In de burcht zijn een paar schietgaten. Ik kan het niet laten om hiervandaan een foto te maken van het uitzicht. In één van de nissen ga ik even zitten om mijn route terug naar het station te bepalen.

Ik besluit via Julia’s cache naar het station terug te lopen naar het station. Leiden blijft een leuke stad met grachten, bruggen, steegjes en leuke winkeltjes. Met mijn GPS apparaat in de hand vind ik de weg naar de cache. De cache is snel gelokaliseerd. Het kost me wat moeite om de cache te openen. Gelukkig lukt het me dan toch na een tijdje proberen. Onopvallend loggen lukt niet helemaal. Een meneer schiet me aan en vraagt of ik geparkeerd sta. Als hij me ziet schrijven kijkt hij me vragend aan. Ik leg kort uit wat ik doe. Of meneer me nou echt begrijpt weet ik niet, maar hij wenst me veel plezier. We groeten elkaar. Meneer loopt weg en ik ga verder met loggen. Ik maak nog even een foto van de cache. De cache stop ik netjes terug waar ik hem vond.

Dan loop ik naar het station via een andere route dan ik kwam. Voor het station wordt een frisdrankje geschonken. Of ik wil testen. Tuurlijk wil ik testen. Euh ja, maar dat betekent wel dat ik de trein mis… Nu, jammer dan, haast heb ik niet. Terwijl ik wacht op de trein maak ik de eerste aantekeningen in mijn schrift. Onderweg schrijf ik de rest. Op het station van Bodegraven staat mijn fiets op me te wachten. Als ik terug naar huis fiets is het gelukkig droog. Met een klein kwartier fietsen ben ik thuis.

Omhoog kijken in een stad is de moeite waard

Een paar dagen later gebruik ik mijn aantekeningen, foto’s en andere info voor dit artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s