Geplaatst in Pelgrimspad

Tweede etappe

Datum: 25 juni 2019

Kilometers: ?

Voor vandaag staat etappe 2 in de agenda. Volgens de kaartjes in mijn gids hoef ik ‘maar’ 13,9 kilometer. Zelfs met dit warme weer zou dat goed te doen moeten zijn. Dochter heeft het plan opgevat om ook het pelgrimspad te lopen. Of ze met me mee mag is de vraag. Prima.

Gisteravond al het één en ander aan brood klaargemaakt. Veel water staat gekoelt en wel in de koelkast.

De wekker loopt af om kwart voor 7. Rustig ontbijten we met een kop koffie. Het brood en het water worden ingepakt. Bijna tegelijk met zoon vertrekken we. Zoon fietst naar Alphen a/d Rijn. Dochter en ik fietsen naar het station in Bodegraven. We hebben de trein van kwart over acht. Via Leiden gaan we naar Amsterdam.

Het is onze bedoeling om van Amsterdam CS te lopen naar waar ik vorige week gestopt ben. Dat we in de spits reizen deert ons niet.

Aangekomen in Amsterdam brengen we een bezoekje aan de Starbucks. Gewapend met een coffee to go gaan we op weg. En ja, onze tocht begint al gelijk met mislopen. Ook al weten we dat de markering minimaal is voor het pelgrimspad lopen we markeringen achterna die voor een andere lange afstandswandeling (LAW). Deze LAW staat wel goed aangegeven. Al snel komen we erachter dat we verkeerd lopen. De gids pakken we erbij. Dan lopen we al snel goed.

De eerste stempel!

Bij de nicolaaskerk houden we pauze. Het is iets voor half elf als we daar aankomen. Hier willen we onze eerste stempel halen. De kerk gaat om 11 uur open. We wachten tot het 11 uur. Wat ons nog niet eerder is overkomen gebeurd ons nu wel. We lopen als eerste een kerk binnen. Een handjevol mensen staat bij de toonbank. We vragen om een stempel voor in ons boekje, omdat we het pelgrimspaspoort nog niet hebben. Een mevrouw pakt de stempel, maar vraagt ons wel waarom we om de stempel vragen. Dochter en ik kijken elkaar verbaasd aan. Voorzichtig leggen we uit wat de bedoeling is. We krijgen de stempel en lopen een ommetje door de kerk Deze kerk blijkt een mooie kerk te zijn.

Dan gaan we verder op het pelgrimspad  De gids wijst ons gelukkig goed de weg. We lopen door een stuk Amsterdam dat we anders nooit gezien zouden hebben. Een mooi stuk Amsterdam vinden we dit wel. Al snel staan we op de binnenplaats van het Begijnhof. Op het binnenplein van het Begijnhof staat een gids in het Italiaans uitleg te geven. Opvallend is wel het aantal Italianen in Amsterdam. We luisteren even naar de gids. Verstaan doen we het Italiaans niet.

In de kapel zouden we een stempel kunnen halen voor ons stempelboekje. Helaas gaat het kantoor waar we moeten zijn pas om half 1 open. Al snel staan we op het Max Euweplein. Hier besluiten we even wat te drinken in de schaduw. Wat is het Max Euweplein een grappig plein; terrasjes, wat winkeltjes, maar ook een schaakbord op een bankje en een groot schaakspel op de grond. Twee mannen staan te schaken.

Als we wat gedronken hebben gaan we verder. Al snel lopen we het Vondelpark in. Bij een watertappunt kunnen we onze leeg gedronken flesjes vullen.

In de buurt van het groot melkhuis ploffen we in et gras. Het is tijd om te lunchen. Als ik de gesmeerde broodjes en wat drinken uit mijn rugzak komt er een eend aangewaggeld. Eend is totaal niet tam. Als ik eend een stukje brood wil geven eet hij het uit mijn hand. Toch dringt het best zich niet verder op.

Bij het groot melkhuis halen we een cola. Als we willen plassen blijkt dat we 50 cent moeten betalen. Zelfs als we wat gedronken hebben op het terras. Pinnen kunnen we ook niet. Gelukkig kunnen we verderop in het vondelpark wel plassen. Bij de speelvijver staat een keet met toiletvoorziening. En daar plassen we gratis. Kinderen spelen in de speelvijver. Leuk om te zien hoeveel plezier ze hebben van al dat water.

Op gevoel lopen we het vondelpark uit. De gids is voor ons net te onduidelijk. Toch heeft ins gevoel ons niet in de steek gelaten. We komen niet al te ver uit de richting het vondelpark uit.

Als we op de geode weg zijn vinden we een sticker van het pelgrimspad. Vanaf nu is het lopen op een combi van gids en markering hopen we.

In de verte het olympisch stadion

We lopen door een leuk stuk van Amsterdam. De route loopt langs woonboten, het olympisch stadion en de sport as. Via de bosbaan lopen we richting het Amsterdamse bos. Op een bankje voor het bezoekerscentrum ploffen we neer om wat te drinken. Ook hier is weer watertappunt te vinden.

Met gevulde flesjes in de rugzak lopen we het Amsterdamse bos in.

Met de gids in de hand en de bewegwijzering gaat het best goed. We lopen de schaduw van de bomen in. En ja, de schaduw is best lekker met deze temperaturen. En ook al doen we zo ons best om goed de weg te vervolgen. We lopen toch ergens verkeerd. We oriënteren ons op het geluid van de snelweg. Bij Schiphol Oost komen we uit. Op zich is daarmee mijn doel voor vandaag bereikt. Maar niet volgens de route zoals die in het boekje staat. Dochter zit er inmiddels goed doorheen. Ze is blij dat we het eindpunt in zicht is.

Op de bus hoeven we niet lang te wachten. Bij Schiphol plaza pakken we de trein naar Leiden. In Leiden stappen we over op de trein naar Bodegraven. Omdat een gedeelte van de trein niet gekoeld wordt krijgen we een upgrade naar de eerste klas. Best leuk om eens eerste klas te reizen.

Weer thuis staat het eten al voor ons klaar….  De afwas? Nou, daar hebben we echt geen zin meer in. We besluiten de afwas morgen te doen.

Wel schuiven we aan voor de buis voor het damesvoetbal. De leeuwinnen winnen van Japan en gaan daarmee door naar de volgende ronde!

2 gedachten over “Tweede etappe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s